تغيير اعضاي کابينه يازدهم؛ استعفا، برکناري، يا استيضاح؟

مصطفي کواکبيان

27 تير 1395 ساعت 0:40


اين روزها به ويژه پس از افشاي فيش‌هاي نجومي و نامتعارف مطالبي درباره ضرورت تغيير اعضاي دولت تدبير و اميد در گوشه و کنار و برخي سايت‌ها و شبکه‌هاي اجتماعي مطرح مي‌شود لذا درباره ضرورت احتمالي و يا شيوه تغييرات مذکور، نکاتي را تقديم خوانندگان عزيز و ارجمند مي‌نمائيم:

1- هر‌چند ممکن است برخي اعضاي کابينه کنوني و يا شخص آقاي رئيس‌جمهور چندان اعتقادي براي تغيير وزيران نداشته باشند؛ اما بررسي تاريخي روند تغييرات در ترکيب کابينه‌هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي نشان مي‌دهد که معمولا اعضاي دولت‌ها حتي اگر از سوي مجلس شوراي اسلامي هم سلب اعتماد نشده باشند بارها دچار تغييرات مي‌شدند. حال با توجه به حدود سه سالي که از عمر دولت يازدهم مي‌گذرد به نظر مي‌رسد افکار عمومي مردم، اصل تغيير برخي وزيران را براي پيشبرد امور و پيشرفت سياست‌ها و منويات دولت تدبير و اميد، يک ضرورت اجتناب‌ناپذير مي‌داند و نگارنده نيز قبل از افتتاح مجلس دهم در يک برنامه تلويزيوني تاکيد کردم که اميدوارم دامنه خانه‌تکاني مجلس حتما شامل اعضاي دولت هم باشد.
هر‌چند بيشتر از يکسل از عمر مديريت وزارتخانه‌ها باقي نمانده باشد و سياسيون کم‌کم بخواهند براي انتخابات 96 برنامه‌ريزي کنند.

2- گرچه عده‌اي بهترين راه تغيير کابينه را استيضاح وزيران از سوي مجلس شوراي اسلامي مي‌دانند؛ اما صاحب اين قلم بر اين باور است که علاوه بر هزينه‌هاي فراوان چنين اقدامي، نبايد مجلس دهم را در همين آغاز راه وارد کشمکش و درگيري و مجادله با دولت کرد و فکر و ذهن دو نهاد موثر براي رسيدگي جدي به مشکلات مردم را مشغول چنين مسائلي نمود و عملا نوعي صف‌‌آرايي بيهوده بين حاميان دولت و مخالفان آن را به وجود آورد.

3- شايد يک راه بينا‌بيني هم وجود داشته باشد و آن اينکه شخص رئيس‌جمهور بدون هر‌گونه رودربايستي افراد ناکار‌آمد و خسته و بي‌انگيزه را بر کنار نموده و يا مثلا کساني که در ماجراي فيش‌هاي نامتعارف دچار نوعي سهل‌انگاري غير‌قابل اغماض بوده و بي‌لياقتي در چنين موضوعاتي داشته‌اند را با قاطعيت عزل نمايد. به هر حال برکناري مديران بي‌انگيزه و يا متخلف از سوي رئيس دولت، به خودي خود موجب کارآمدي بيشتر ساير اعضاي کابينه خواهد شد.

4- البته يک راه‌حل ساده نيز در اين ميان وجود دارد و آن اينکه عناصر غيرکارآمد و بي‌انگيزه و يا متخلف، خودشان زحمت را کم نموده و نه براي رئيس دولت يازدهم و نه براي مجلس دهم هيچگونه هزينه و زحمتي را فراهم نسازند. هر‌چند طي چنين مسيري در کشور ما چندان مسبوق به سابقه نيست؛ اما برخي از دولتمردان با تقويت موضوع عذرخواهي و لزوم استعفا قطعا زمينه‌ساز تحقق فرهنگ مطلوب اسلام و آموزه‌هاي ديني خواهند بود. همان کاري که دبيرکل حزب حاکم در انگلستان در پي فشار افکار عمومي به سادگي بساط ميز حکومت خويش را برچيده و به راحتي قدرت را به ديگري واگذار مي‌نمايد.

5- نگارنده به عنوان يک نماينده اصلاح‌طلب مجلس دهم بسيار مايل است که موضوع استعفا و يا برکناري برخي وزيران و يا احتمالا جابه‌جايي برخي استانداران قبل از هفته دولت باشد تا دولت يازدهم با يک انرژي مضاعف و ظرفيت بيشتر و کارآمدي بالاتر بتواند بر انبوه مشکلات پيچيده کنوني فائق آمده و به ويژه در زمينه رونق توليد و ايجاد اشتغال بيشتر گام‌هاي بلندتري را براي خروج از هر‌گونه رکود اقتصادي بردارد.


کد مطلب: 215

آدرس مطلب: https://www.hosnanews.ir/fa/doc/note/215/تغيير-اعضاي-کابينه-يازدهم-استعفا-برکناري-استيضاح

حسنا
  https://www.hosnanews.ir